هشتگ های داغ:
کنه واروآ درون حجرات شفيرگي زنبورداران عسل زاد و ولد می کند. کنه ها می توانند زيان جبران ناپذيري به زنبورها وارد کنند چرا که با تغذيه از همولنف شفيره زنبورستان را با خطرات جبران ناپذیری روبرو می کند. اسید فرمیک یکی از بهترین و باصرفه ترین راه ها برای رفع کنه واروآ می باشد.
قبل از هرچیزی بد نیست تا اطلاعاتی درمورد اسید فرمیک و مزایا و معایب آن و همچنین نحوه استفاده و مصرف آن بدانیم.
حالا که اطلاعات کاملی از مزیت های استفاده از اسید فرمیک در کنترل کنه واروآ بدست آوردیم باید به این نکته توجه کنیم که با وجود اینکه اسید فرمیک یک کنه کش ارگانیک می باشد ولی در زمان شهد احتیاط در تمام مواد شیمیایی باید لحاظ گردد و مدیریت آفات و بیماری به بعد از زمان شهد موکول شود. اما در صورت آلودگی بالا فرمیک اسید جزو بهترین گزینه های موثر و کم خطر با رعایت شرایط می باشد.
همانطور که همگی می دانیم استفاده از مواد شیمیایی حتی بصورت ارگانیک نیز می تواند دارای معایبی باشد که اطلاع دقیق از آنها به ما کمک می کند تا از بروز هرچه بیشتر مضرات و معایب آن جلوگیری کنیم.
به دلیل اینکه میزان درجه حرارت محیط بر روی تبخیر اسید فرمیک موثر است لذا دماهای مختلف, درصدها و مقادیر گوناگونی از این اسید مصرف می شود. با توجه به دما بهترین زمان استفاده از اسید ۶۵ درصد در بهار و تابستان که دما حداکثر ۳۰ درجه باشد و برای شرایط دمایی سرد پاییز و اسفند ماه استفاده از اسید ۸۵ درصد در دمای زیر ۲۵ درجه در گرم ترین زمان روز (ظهر) می باشد.برای کاهش ریسک از ۶۵ درصد بیشترین استفاده می شود.
برای رقیق سازی اصولی و حرفه ای باید مقدار ۶۵۰ سی سی اسید فرمیک ۱۰۰ درصد را با مقدار ۳۵۰ سی سی آب مقطر و همچنین مقدار ۷۶۵ سی سی اسید فرمیک ۸۵ درصد را با مقدار ۲۳۵ سی سی آب مقطر مخلوط نمایید. شما می توانید برای تبدیل اسید ۸۵ درصد به ۶۵ درصد در ۳۰۰ سی سی آب یک لیتر اسید اضافه کنید. در تمامی موارد رقیق سازی، اسید را به آب اضافه کنید. (ترجیحا از آب مقطر خنثی یا اب جوشیده شده و بعد سرد شدن برای رقیق سازی اسید، برلی بالا بردن کارایی باید استفاده نمود).
برای استفاده از این اسید باید در ابتدا اسید فرمیک چند ساعت قبل از مصرف در یخچال گذاشته شود تا دمای آن کاهش پیدا کند. میزان دما و رطوبت محیط و سطح تماس اسید با محیط و درصد اسید تعیین کننده شدت تبخیر می باشد.
با قرار دادن اسید در ظرف سس خوری کوچک در قسمت بالایی که دارای تخم, لارو و شفیره نیستند وکنترل میزان اسید با استفاده از سوراخ کردن درب ظرف سس خوری از طریق هویه یا هر وسیله دیگر شروع بکار نمایید. باید توجه کنید که تنظیم تعداد سوراخ ها نیز بر اساس شدت تبخیر انجام می گیرد.
اسید فرمیک را می توان در چند مرحله تکرار نمود و بعد تبخیر دوباره با پر کردن در کندو قرار داد.
کمترین زمان تبخیر در ۴ روز و حداکثر ۱۰ روز باید باشد تا بدون تاثیر منفی بر روی زنبور باعث کنه کشی خوب در کندو گردد. تبخیر نشدن اسید در بازه ی زمانی ۴ تا ۱۰ روزه یکی از دلایل عمده در تاثیر نداشتن یا کم تاثیر گذاشتن در رفع افت کنه واروآ است.
ممکن است شدت تبخیر یا عدم تبخیر برای شما مشکل ساز شود که در این صورت اگر تبخیر نشد باید تعداد سوراخ ها را بیشتر یا کاملا درب ظرف برداشته شود و در صورت تبخیر سریع، در داخل ظرف از پنبه استفاده شود و سوراخ درب ظرف کم شود.
میزان استفاده از اسید فرمیک هم یکی از سوالات پر تکرار زنبورداران است. شما می توانید بر اساس حجم داخلی کندو میزان اسید استفاده شده برای کنترل کنه را مدیریت کنید. به اینصورت که برای یک کندو، ۳۰ سی سی اسید فرمیک و در صورت داشتن طبق، ۵۰ سی سی اسید فرمیک لازم است.
در هر دو نوع کندو می توان از این اسید استفاده نمود. بخصوص کندو کف باز بهترین مکان قرار دادن اسید در بالای قاب ها می باشد چون بخار اسید فرمیک نسبت به هوا سنگین تر می باشد. همچنین باید با قرار دادن چند تکیه چوب بین ظرف و پلاستیک روی قابها از تبخیر شدن اسید جلوگیری به عمل آورد.
در هنگام استفاده از اسید فرمیک استفاده از دستکش و ترجیحا ماسک ضروری می باشد.این اسید خورنده و ناسازگار با پوست می باشد.
همیشه هنگام کار با اسید ظرف آبی را برای شستشوی اضطراری در کنار خود داشته باشید.
مهم ترین مزیت خرید برند های معتبر دانستن درصد دقیق اسید می باشدکه البته مستلزم صرف هزینه زیادی است. اما درصورت داشتن هیدرومتر نیازی به هزینه زیاد و خرید اسید های برند با قیمت بالا نمی باشد.